Campania „Drepturi egale pentru comunități rurale” a ajuns în partea de nord a țării

12 noiembrie 2018 Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (Consiliul pentru Egalitate) desfășoară campania de informare Drepturi egale pentru comunități rurale”.

Echipa Consiliului pentru Egalitate a susținut în satul Corlăteni, r-nul Râșcani o lecție deschisă pentru circa 40 de persoane, și anume cadre didactice și medicale, angajați ai grădinițelor și asistenți sociali, familiarizându-i cu activitatea Consiliului în prevenirea și combaterea discriminării.

În cadrul sesiunii de informare participanții au discutat cu reprezentanții Consiliului și pe marginea unor decizii în care a fost constatată fapta de discriminare. Iar la finalul instruirii, a avut loc un exercițiu practic în care au fost prezentate rezumate ale unor plângeri parvenite la Consiliu, iar persoanele prezente în sală trebuiau să identifice acțiuni care ar avea un potențial discriminatoriu. Cei mai mulți participanți au reușit cu succes să găsească elementele discriminatorii din fiecare speță, iar unii au reușit să stabilească corect forma de discriminare.

Participanții la seminar au primit un set de materiale informative despre prevenirea discriminării la angajare și în câmpul muncii; broșuri ce vin să sporească gradul de toleranță, acceptare a diversității și neadmiterea acțiunilor discriminatorii. Totodată, a fost distribuit „Ghidul petiționarului” accesibil în 6 limbi, care conține un formular ce poate ajuta victima discriminării să completeze corect o plângere adresată Consiliului pentru Egalitate.

Pentru biblioteca publică din localitate a fost donate mai multe cărți, broșuri, materiale informative care vor fi puse la dispoziția vizitatorilor.

Recent, Consiliul a elaborat spotul video Apără-ți drepturile, nu accepta să fii discriminat!”, care a fost prezentat, în premieră, participanților la sesiunea de instruire, pentru a cunoaște etapele de depunere și examinare a unei plângeri ce conține o faptă de discriminare.

„Prin implementarea proiectului Drepturi egale pentru comunităţi rurale, ne-am propus să ajungem în satele Moldovei pentru a  vorbi locuitorilor despre Consiliu și competențele sale. Suntem o instituție relativ tânără, de aceea multă lume nu ne cunoaște. Pe de altă parte, zi de zi ne confruntăm cu anumite dificultăți și nedreptăți, iar majoritatea persoanelor invocă faptul că sunt discriminați, necunoscând de fapt ce înglobează această noțiune. Deci, scopul nostru, astăzi, este de a prezenta cele mai elementare noțiuni despre discriminare pentru ca persoanele care se confruntă cu anumite ilegalități să poate face distincție între o faptă de discriminare și alte încălcări, pentru a ști mai bine la care instituție să se adreseze în caz de necesitate”, a declarat șefa Direcției politici nediscriminare Rodica Jereghi. 

Pentru prima dată, Consiliul pune la dispoziție locuitorilor din Corlăteni 30 de plicuri preplătite prin intermediul cărora victimele sau martorii discriminării pot expedia, gratuit, în adresa Consiliului plângeri ce conțin fapte de discriminare. Plicurile gratuite pot fi solicitate de la Oficiul poștal din localitate.

Persoanele care au acces la internet pot depune plângerile online, completând formularul accesibil pe site-ul www.egalitate.md.

 Campania națională de informare Drepturi egale pentru comunități ruralese desfășoară în perioada  6-30 noiembrie 2018, în localitățile: Congaz (Comrat), Tvardița (Taraclia), Corlăteni (Râșcani), Sipoteni (Călărași), Slobozia Mare (Cahul) și Vărzărești (Nisporeni).

Scopul campaniei este informarea populației privind apărarea dreptului la egalitate, precum și promovarea modalităților de protecție împotriva discriminării.

Campania este organizată de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului. Programul dat este realizat cu participarea Institutului de Reforme Penale, în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.