21 noiembrie 2018 – În cadrul campaniei de informare „Drepturi egale pentru comunități rurale”, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a ajuns în sudul Moldovei, în satul Slobozia Mare, raionul Cahul, cu o populație de 5800 de locuitori.
Potrivit datelor Consiliului, anual, din peste 160 de plângeri adresate, circa 30% parvin din mediul rural. Motivul nu este lipsa discriminării în satele Moldovei, ci faptul că populația nu cunoaște ce este discriminarea și cum poate să-și apere drepturile.
Pentru a depăși această barieră, echipa Consiliului pentru Egalitate a organizat o lecție de sensibilizare la care au participat elevii clasei a XII-a, cadrele didactice, medicale, asistenți sociai și reprezentanți ai primăriei, împreună cu doamna primar Valentina Carastan, care s-a implicat activ în organizarea evenimentului.
„E bine că, astăzi, la lecție participă și tineri, cei care vor forma viitoarea generație a Republicii Moldova. Pentru a lupta efectiv cu discriminare, este nevoie să formăm concepte pozitive la tânără generație, pentru ca ei să înțeleagă ce este toleranța, să valorifice diversitatea și să nu admită și, mai ales, comită fapte de discriminare”, a menționat în cuvântul de salut șefa Direcției protecție împotriva discriminării Carolina Bagrin.
La sesiunea de instruire a fost prezentat și spotul video „Apără-ți drepturile, nu accepta să fii discriminat!”, care ilustrează metodele de depunere și etapele de examinare a unei plângeri ce conține o faptă de discriminare.
Echipa Consiliului a distribuit materiale informative, printre care, pliante despre prevenirea discriminării la angajare și în câmpul muncii; broșuri ce vin să sporească gradul de toleranță, acceptare a diversității și neadmiterea acțiunilor discriminatorii.
„Tinerii de astăzi trebuie să crească altfel în comparație cu generația din care am făcut noi parte și să nu uite că noi toți suntem deferiți și deosebiți. Trebuie să fim noi înșine, să ne acceptăm în modul în care am fost creați! Totodată, ar fi bine ca societatea să-și ceară respectarea drepturilor, pentru că fiecare din noi avem drepturi. Drepturile noastre trebuie respectate și este foarte important ca și noi să respectăm drepturile persoanelor de lângă noi, dacă ne dorim un stat cu adevărat democratic și dezvoltat”, a declarat Valentina Carastan.
Pentru a încuraja raportarea faptelor de discriminare, Consiliul a pus la dispoziția locuitorilor din Slobozia Mare, plicuri preplătite, prin intermediul cărora victimele sau martorii discriminării pot expedia, gratuit, în adresa Consiliului plângeri de discriminare. Plicurile gratuite pot fi solicitate de la Oficiul poștal din sat.
Totodată, bibliotecii din localitate i-au fost donat de către Consiliu mai multe cărți și broșuri. Pliante, Ghidul petiționarului, precum și alte materiale informative destinate populației locale au fost plasate în sediul oficiului poștal.
Campania națională de informare „Drepturi egale pentru comunități rurale” se desfășoară în perioada 6-30 noiembrie 2018, în localitățile: Congaz (Comrat), Tvardița (Taraclia), Corlăteni (Râșcani), Sipoteni (Călărași), Slobozia Mare (Cahul) și Vărzărești (Nisporeni).
Scopul campaniei este informarea populației privind apărarea dreptului la egalitate și promovarea modalităților de protecție împotriva discriminării.
Campania este organizată de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului. Programul dat este realizat cu participarea Institutului de Reforme Penale, în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.