Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Consiliul pentru Egalitate a organizat o sesiune de informare în domeniul nediscriminării în satul Vărzărești, raionul Nisporeni

16 noiembrie 2018 – În cadrul campaniei de informare Drepturi egale pentru comunități rurale, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (Consiliul pentru Egalitate) a organizat o sesiune de informare în localitatea Vărzărești, la care au participat circa 30 de persoane, printre care profesori, educatori, angajați ai primăriei, asistenți medicali și sociali.

Potrivit datelor Consiliului, anual, din peste 160 de plângeri adresate, circa 30% parvin din mediul rural.  Motivul nu este lipsa discriminării în satele Moldovei, ci faptul că populația nu cunoaște ce este discriminarea și cum poate să-și apere drepturile.

Participanții au învățat cum se depune și ce trebuie să conțină o plângere de discriminare. În baza unor cazuri reale examinate anterior de juriștii Consiliului, cei prezenți la training au identificat corect formele de discriminare în baza unor criterii protejate de lege. La finalul exercițiului practic, am observat că participanții au înțeles care este diferența între discriminare și orice altă nedreptate”, a menționat șefa Direcției politici nediscriminare Rodica Jereghi.

La sesiunea de instruire a fost prezentat și spotul video „Apără-ți drepturile, nu accepta să fii discriminat!”, care ilustrează metodele de depunere și etapele de examinare a unei plângeri ce conține o faptă de discriminare.

Echipa Consiliului a distribuit materiale informative, printre care Ghidul petiționarului accesibil în 6 limbi, inclusiv limba romani, vorbită de mulți localnici din Vărzărești; pliante despre prevenirea discriminării la angajare și în câmpul muncii; broșuri ce vin să sporească gradul de toleranță, acceptare a diversității și neadmiterea acțiunilor discriminatorii.

Pentru locuitorii din Vărzărești, au fost puse la dispoziție plicuri preplătite, prin intermediul cărora victimele sau martorii discriminării pot expedia, gratuit, în adresa Consiliului plângeri ce conțin fapte de discriminare. Plicurile gratuite pot fi solicitate de la Oficiul poștal din sat.

Campania națională de informare Drepturi egale pentru comunități ruralese desfășoară în perioada  6-30 noiembrie 2018, în localitățile: Congaz (Comrat), Tvardița (Taraclia), Corlăteni (Râșcani), Sipoteni (Călărași), Slobozia Mare (Cahul) și Vărzărești (Nisporeni).

Scopul campaniei este informarea populației privind apărarea dreptului la egalitate și promovarea modalităților de protecție împotriva discriminării.

Campania este organizată de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului. Programul dat este realizat cu participarea Institutului de Reforme Penale, în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.