Marcarea Zilei Mondială de combatere a Tuberculozei

La 24 martie, anual, este marcată Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei, care are scopul de a  sensibiliza populația cu privire la consecințele acestei maladii, care afectează în mod devastator atât sănătatea persoanelor, cât și, indirect, are un impact negativ asupra întregii vieți sociale și economice.

Sloganul pentru anul 2021 al  Zilei Mondiale de combatere a Tuberculozei este „Ceasul bate”, subliniind urgența cu care trebuie să fie intensificate eforturile pentru a stopa epidemia, cu atât mai mult, cu cât este un an critic în care suntem cu toții afectați și de pandemia Covid -19.

Calitatea vieţii pentru persoanele bolnave de tuberculoză poate fi compromisă atât din cauza stării de sănătate, cât şi de efectele adverse ale tratamentului. În anumite comunități, persoanele care trăiesc cu TB sunt percepute ca o sursă de infecție, iar respingerea lor pe plan social și izolarea afectează pe termen lung bunăstarea psihologică a individului. De asemenea, și familia unei persoane care trăieşte cu tuberculoză poate resimți din plin efectele negative ale acestei boli, inițial se manifestă prin scăderea capacității de muncă a persoanei bolnave, care direct afectează bunăstarea financiară a familiei, iar ulterior se confruntă cu izolarea socială și stigmatizarea, care se poate extinde și asupra tuturor membrilor familiei.

Din cauza pericolului eminent pentru societate, mai ales în situația actuală marcată critic de pandemie, Consiliu se alătură campaniei de sensibilizare și reducerea stigmatizării şi discriminării bolnavilor de TB, pentru a atrage atenția asupra impactului negativ al acestei boli, îndemnând publicul larg la acțiuni de prevenire a acestui fenomen.

Din experiența Consiliului de examinare a cazurilor de discriminare, cele mai multe dintre acestea au la bază criteriul de sănătate, regăsindu-se și situații în care persoane cu tuberculoză au fost vizate în deciziile emise.

În această zi de 24 martie se comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza –Mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch.