Dialogul din familie despre drepturile fundamentale și egalitatea de gen sunt importante pentru ca o societate să devină incluzivă, mai bună și mai prosperă. Deseori, miturile și stereotipurile de gen ne limitează modul nostru de a gândi și de a acționa.
Convenția Europeană a drepturilor Omului spune că: „Toți oamenii se nasc egali în drepturi și în libertăți” Temelia mea de luptătoare a fost pusă atunci când am început să analizez practica unor țări de pe glob, unde, atunci când se află sexul copilului și aici mă refer la sexul feminin, încă în timpul procedurilor de rutină la ecografie, viitoarea mamă este pusă în fața unei alegeri foarte grele – să avorteze, deoarece fătul nu este de sex masculin. Acest fenomen este cunoscut drept avort selectiv și favorizează sexul masculin. În așa mod, din cauza stereotipurilor și rolurilor tradiționale de gen, fetele și femeile sunt discriminate, uneori fără a percepe aceste inegalități, considerând că aceasta este ceva normal.
Dacă ar fi să mă întreb de ce activez în acest domeniu, cred că aș răspunde că a fost o cale conștientă și cumva naturală de a ajunge la stârpirea stereotipurilor și eliminarea inegalităților în bază de gen. De mică nu am simțit că am fost discriminată într-un fel sau altul, dar începând cu școala, universitatea, inclusiv în câmpul muncii – au fost mai multe situații când am fost martora la cazuri de violență, glume sexiste, hărțuire din partea colegilor etc. Unele dintre aceste situații le-am trăit și eu, din păcate. Cea mai neplăcută situație a fost când, fiind într-o funcție de demnitate publică și participând la un eveniment de rang internațional, prezența mea a stârnit uimirea organizatorilor, aceștia așteptându-se mai mult la un bărbat, decât la o femeie. Este o situație la baza căreia stau stereotipuri adânc înrădăcinate în societate care poziționează femeia în imposibilitatea de a ocupa funcții de rang înalt doar pentru că este femeie. Ca astfel situații să nu se mai repete, nu doar pentru mine, dar și pentru alte fete și femei, am ajuns în situația în care trebuia să fac ceva, să schimb ceva în rutina mea și să încep mai activ să particip în pledoariile și acțiunile care contribuie la diminuarea inegalităților și promovarea egalității de gen.
În cadrul UN Women coordonez domeniul eliminării violenței împotriva fetelor și femeilor. Violența în bază de gen este o crimă, o încălcare gravă a drepturilor fundamentale și o consecință a relațiilor inegale de putere între genuri. Practic în fiecare zi aflu diferite istorii ale victimelor/supraviețuitoarelor violenței și împreună cu echipa lucrăm și depunem eforturi pentru a construi o viață fără orice tip de violență sau discriminare.
Spuneam că educația poate salva lumea și voi reitera acest lucru încă odată: prin dialog și discuții cu copiii, în familie, prin propriile exemple, explicându-le că egalitatea și echitatea de gen sunt valori care trebuie îmbrățișate și promovate – doar așa putem diminua din cazurile de discriminare și violență. Societatea trebuie să înțeleagă că femeile și bărbații sunt egali, sunt parteneri care prin eforturi conjugate pot dezvolta comunități prospere. Bărbații trăiesc aceleași emoții ca și femeile, bărbații au un rol egal în creșterea copiilor dar și în procesul de realizare a treburilor casnice. Nu este nimic rușinos în a te implica și a face curățenie, în a schimba scutecul copilului sau în a găti de mâncare.
Îndemn fetele, viitoarele femei, să urmeze visurile lor, să devină economic independente și dacă se confruntă cu situații de discriminare și abuz să raporteze aceste cazuri, să caute ajutor în organizațiile specializate. Am un mesaj și pentru băieți, viitorii bărbați: să nu vă fie frică să vă manifestați emoțiile și trăirile. Un bărbat adevărat este un bărbat care manifestă respectul, înțelegerea, empatia și niciodată violența.