La 16 septembrie 2019, echipa Consiliului a susținut o sesiune de informare în domeniul nediscriminării pentru 200 persoane – cadre didactice, elevi și părinții elevilor care frecventează gimnaziul „Sergiu Moraru” din localitatea Obreja, r-nul Fălești.
Evenimentul a fost organizat cu scopul sporirii gradului de informare în domeniul nediscriminării, precum și cunoașterea atribuțiilor mecanismului național de protecție împotriva discriminării.
Carolina Bagrin, șefa Direcției combaterea discriminării, a prezentat auditoriului care sunt noțiunile de bază în domeniul nediscriminării, criteriile protejate prin prisma legii și care sunt formele prin care se manifestă discriminarea. În acest sens, s-au abordat cele mai relevante probleme de discriminare în domeniul educației din perspectiva activității Consiliului.
Elevii au fost antrenați în discuție, prezentând opinii față de cauzele care duc la discriminarea grupurilor vulnerabile, precum și efectele discriminării în societate, iar împreună cu reprezentanții Consiliului au identificat soluții de combatere a acestui fenomen.
Membra Consiliului Victorina Luca a încurajat elevii să-și revendice drepturile, indiferent de sex, etnie, naționalitate sau stare de sănătate. „Toți aveți drepturi egale și trebuie să vă bucurați de aceste drepturi, dar, totodată, să nu uitați că și colegii voștri au drepturi, de aceea trebuie să vă respectați reciproc și să trăiți în armonie”.
Directoarea școlii a apreciat receptivitatea Consiliului și efortul depus la susținerea seminarului și a promis că, pe viitor, instituția va depune eforturi să respecte standardele privind egalitatea și nediscriminarea, astfel încât gimnaziul din localitate să fie exemplu pentru alte instituții naționale. În planul de activitate a instituției se vor stabili acțiuni clare de asigurare a egalității, inclusiv într-un mod participativ, fiind consultată opinia tuturor elevilor, părinților și a cadrelor didactice. Astfel, la intrarea în instituție a fost plasată boxa încrederii, în care fiecare persoană, în mod anonim, își va expune opiniile și propunerile față de anumite lacune privind asigurarea egalității în procesul de învățământ.
Un set de materiale în domeniul nediscriminării a fost donat bibliotecii din gimnaziu, printre care Legea cu privire la asigurarea egalității în format ușor de citit și de înțeles, Ghiduri de prevenire a manifestărilor discriminatorii și pliante informative.
Evenimentul a fost organizat în contextul realizării recomandărilor formulate de Consiliu prin decizia emisă pe cauza nr. 88 din 12 iulie 2019, în care era vizată directoarea instituției pe numele căreia a fost depusă o plângere de către părintele unei eleve cu dizabilități, acuzând administrația gimnaziului că nu întreprinde măsuri corespunzătoare pentru accesibilizarea instituției de învățământ, astfel încât fiica acesteia să aibă acces în condiții de egalitate cu ceilalți elevi.