Peste 90 de persoane în etate au participat, pe parcursul zilelor de 2 și 3 octombrie, la ședințele de instruire privind fenomenul discriminării și modalitățile de revendicare a dreptului la nediscriminare. Activitățile s-au desfășurat în localitățile Sadaclia și Iordanovca din raionul Basarabeasca și Sărata Nouă și Cupcui din raionul Leova.
Angajații Consiliului i-au familiarizat pe participanți cu noțiunea și formele de discriminare, criteriile protejate împotriva discriminării, mecanismul de adresare pentru a raporta cazurile de discriminare. De asemenea, au venit cu exemple concrete când persoanele, mai ales cele în etate, sunt victime ale discriminării.
Conform studiului „Evaluarea atitudinilor populației generale față de persoanele în etate”, realizat în anul 2018 de către Consiliul Europei, 43% dintre respondenți consideră că în Republica Moldova, cel mai des devin victime ale discriminării anume persoanele în etate, urmate de persoanele cu dizabilități și persoanele sărace. Vârstnicii sunt discriminați mai ales în contextul unor modificări ale legislației (art. 86 alin.(1) lit.y1) Codul muncii, care se răsfrânge direct asupra persoanelor care dețin statutul de pensionar pentru limita de vârstă. Tratamentul nefavorabil față de salariații care dețin acest statut a constituit 46% din ponderea totală a deciziilor de constatare a discriminării în câmpul muncii emise de către Consiliu în anul 2018.
Activitățile de instruire s-au desfășurat la inițiativa HelpAge International în cadrul campaniei „Vârsta cere acțiuni” dedicată Zilei Internaționale a persoanelor în etate.