«Nu poți respinge un om doar pentru că aparţine unei alte etnii. Noi toți ne dorim să fim respectaţi şi acceptaţi oriunde mergem, pentru aceasta trebuie să învățăm la rândul nostru să-i respectăm pe ceilalţi, indiferent de apartenenţa lor la o cultură sau alta, de religie sau de culoarea pielii”, a accentuat Arina Țurcan, expert în domeniul nediscriminării al Institutului de Politici Publice în cadrul sesiunii de informare organizate vineri, 14 octombrie 2016, la Soroca.
Reamintim, în perioada 30 septembrie – 14 octombrie 2016, în trei orașe ale țării Ialoveni, Leova și Soroca, a fost organizată Campania de informare ,,CARAVANA NEDISCRIMINĂRII”. Aceasta este orientată spre creșterea gradului de abilitare juridică a populației, pentru a-și revendica dreptul la egalitate și nediscriminare, în temeiul Legii nr. 121 din 25 mai 2012 cu privire la asigurarea egalității.
La sesiunea de informare, desfășurată în Palatul Culturii din Soroca, au participat peste 100 de reprezentanți locali din cadrul poliției, asistenței sociale, administrației publice locale, educației și comunității romilor ș.a. Una din cele mai frecvente întrebări adresată trainerilor se referea la incluziunea romilor în societate.
”Discriminarea duce la scindarea comunităţii, excludere socială şi stagnare economică. Trebuie să depășim stereotipurile și prejudecățile prin empatie şi comunicare permanentă cu cei pe care îi considerăm diferiţi. Doar tratând fiecare persoană cu demnitate, interiorizând diversitatea şi egalitatea oportunităţilor, vom întări comunităţile. Prin această abordare vom ajuta fiecare persoană, inclusiv persoanele de etnie Romă din Soroca, sa participe pe deplin la viaţa economică, socială şi culturală în societatea în care trăiesc”, a specificat Andrei Brighidin, membrul Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității din Moldova .
Totodată, în piața Libertății a fost instalat cortul EGALITĂȚII. Aici locuitorii orașului Soroca au fost informați despre fenomenul discriminării, cum identifici discriminarea și ce întreprinzi pentru ați apăra drepturile.
Organizatorii evenimentului, vin să mulțumească locuitorilor orașului Soroca pentru deschiderea și receptivitatea de care au dat dovadă. În aceeași ordine de idei, aducem mulțumiri pentru suportul acordat Consiliului Raional și Primăriei Soroca, echipei de voluntari din cadrul Universității de stat din Republica Moldova, Facultatea sociologie și asistență socială și Centrului de resurse pentru tineret ”DACIA” din Soroca.
Campania este organizată în cadrul proiectului ”Consolidarea capacității sistemului național din Republica Moldova în vederea combaterii fenomenului de discriminare prin intermediul participării societății civile”. Proiectul este implementat de către Institutul de Politici Publice și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității din Moldova în parteneriat cu Consiliului National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din România și Institutul pentru Politici Publice din România.
Proiectul este susținut financiar de către Uniunea Europeană prin Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile Omului și cofinanțat de către Programul Egalitate și Participare Civică a Fundației Soros-Moldova.
Foto:Natalia Gârbu