Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

În fiecare an, la data de 27 ianuarie în întreaga lume este marcată Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului – cel mai mare genocid din istoria omenirii. Astăzi  se împlinesc 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz şi, totodată, de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Cu această ocazie, în Republica Moldova sunt organizate o serie de evenimente dedicate memoriei victimelor Holocaustului, printre acestea: depuneri de flori, conferințe, difuzare de filme istorice, mese rotunde, etc. Programul complet poate fi consultat AICI.

O masa rotunda cu participarea președintelul Consiliului, dl Ian Feldman, s-a desfășurat pe 26 ianuarie, unde s-a discutat despre Comemorarea Holocaustului la nivel național și international; cultivarea memoriei victimelor Holocaustului în domeniul educației și culturii; Consolidarea   legislației   naționale   privind contracararea negării Holocaustului, combaterea antisemitismului și altor fenomene negative motivate de ură.

Rezoluţia 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, care a decis marcarea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust, reamintind umanității ca astfel de tragedii nu trebuie repetate.