Raportul general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova pentru anul 2023 a fost prezentat în plenul Parlamentului

Astăzi, legislativul a audiat Raportul general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova pentru anul 2023 elaborat de Consiliul pentru egalitate.

Documentul cuprinde datele privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminări în Republica Moldova pentru anul 2023, reieșind din constatările făcute de către Consiliu și reflectă contribuția instituției la consolidarea cadrului normativ din Republica Moldova.  Astfel, urmare a examinării corespunderii legislației în vigoare și a proiectelor de acte normative la standardele privind nediscriminarea, precum și a plângerilor depuse, Consiliul a identificat o serie de problemele în ce privește:

  • situația persoanelor cu dizabilități: lipsa documentului de politici privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități (expirat în 2022); nerecunoașterea dreptului la alocația pentru îngrijire, însoțire și supraveghere persoanelor cu dizabilități severe, altele decât de vedere, a căror dizabilitate a survenit după vârsta de 18 ani; limitarea accesului copiilor cu dizabilități la alocația pentru pierderea întreținătorului; carențele cadrului legal privind serviciile sociale și prestațiile disponibile persoanelor cu dizabilități severe;  resurse financiare insuficiente pentru asigurarea acoperirii tuturor cererilor de încadrare în Serviciul social „Asistență Personală”; angajarea asistenților personali pe fracțiune de normă și pe perioadă determinată; imposibilitatea de a importa un vehicul nereutilat, având la bază facilitățile fiscale și vamale; limitarea numărului de persoane cărora le poate fi eliberat certificatul confirmativ privind abilitarea cu atribuții de însoțire/îngrijire a persoanei cu dizabilități locomotorii.
  • situația persoanelor în etate: concedierea arbitrară în baza art. 86 alin.(1) lit. y1) a persoanelor care dețin statut de pensionar; cu 15 % mai mică mărimea pensiei pentru persoanele născute în perioada 01 ianuarie – 31 martie; imposibilitatea de a se adresa autorităților publice în formă electronică din cauza obligativității de a utiliza semnătura electronică.
  • situații discriminatorii în privința femeilor: hărțuirea în relațiile de muncă; refuzul în acomodarea rezonabilă a regimului de muncă a femeii care alăptează;  selectarea discriminatorie în procesul de formare profesională.
  • situația minorităților etno-lingvistice: neasigurarea acomodării rezonabile a necesităților lingvistice în cadrul interacțiunii cu autoritățile publice; restituirea cererilor de chemare în judecată întocmite în limba rusă; evidențierea originii etnice în context negativ.
  • situația persoanele din comunitatea LGBTQI+: mesaje instigatoare la discriminare; atitudini discriminatorii în procesul de prestare a serviciilor bancare.
  • alte situații discriminatorii: excluderea salariaților angajați pe baza unui act administrativ de numire în funcție din cercul subiecților eligibili pentru acordarea tichetelor de masă; acordarea discriminatorie a sporului pentru vechimea în muncă angajaților din domeniul gospodăriei locativ-comunale; limitarea accesului persoanelor care dețin o altă cetățenie decât cea a Republicii Moldova la selecția națională pentru concursul internațional Eurovision.

Este de menționat că, instituția a formulat o serie de recomandări prin deciziile de constatare emise și prin avizele consultative urmare a examinării cadrului normativ, și au fost emise în adresa tuturor autorităților și instituțiilor, astfel în cât acestea să poată preveni și combate discriminarea în domeniul lor de referință.