Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Poziția Consiliului privind conflictul interetnic de la Otaci

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității se arată profund îngrijorat de evoluția situației legată de conflictul interetnic apărut la Otaci, după o altercație între mai multe persoane de acum câteva zile. Pentru a monitoriza situația, ieri, la fața locului s-a deplasat membra Consiliului dna Victorina Luca. Ca rezultat al monitorizării Consiliul vine cu următoarea poziție.

Instituția condamnă cu vehemență orice acțiune care este motivată de ură interetnică.

Consiliul îndeamnă autoritățile să reacționeze prompt conform competențelor în medierea conflictului interetnic apărut, în pedepsirea persoanelor responsabile și în prevenirea destabilizărilor, ca urmare a altercațiilor fizice.

Consiliul atrage atenția atât persoanelor implicate, cât și autorităților publice locale că conflictele interetnice duc la degradarea considerabilă și de lungă durată a ordinii publice și a conviețuirii interetnice, sunt foarte greu de remediat și provoacă infracțiuni motivate de ură.

În vederea soluționării adecvate a conflictului iscat, Consiliul face apel către cei implicați să dea dovadă de responsabilitate, toleranță și înțelegere reciprocă.

Totodată, Consiliul atrage atenția surselor de informare în masă asupra necesității de a reflecta subiectul cu maximă acuratețe și obiectivitate, reflectările neechilibrate, exagerate sau incompetente pot influența și chiar agrava mersul conflictului.