Omagiu în memoria Holocaustului

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului – cel mai mare genocid din istorie, este marcată anual la data de 27 ianuarie.

Excesul de brutalitate, deportările și asasinatul în masă, toate acestea sunt cuprinse în cuvântul Auschwitz. Suntem generațiile afectate de acest eveniment central al istoriei moderne, iar efortul de a înțelege trecutul ține de aptitudinea de a ne înțelege pe noi înșine. „Holocaustul nu este doar istorie, ci și avertisment”.

La 79 de ani distanță de la cele mai mari atrocități ale istoriei secolului XX, aducem astăzi, un omagiu tuturor victimelor Holocaustului, familiilor și urmașilor acestora, precum și celor care au riscat cu viețile lor pentru a-i salva pe cei care au fost supuși ororilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Republica Moldova întreprinde eforturi în a onora memoria Holocaustului și a promova cultura toleranței. Cu această ocazie în perioada 22-28 ianuarie curent, se vor desfășura o serie de evenimente, manifestări și activități în contextul Săptămânii Memoriei Victimelor Holocaustului.

Președintele Consiliului pentru egalitate, Ian Feldman alături de alții oficiali de stat, ambasadori și reprezentanți ai autorităților publice locale a participat, la data de 25 ianuarie curent, la depunerea de flori de la Memorialul Victimelor Fascismului din Chișinău.

Întru a asigura respectul pentru demnitatea și drepturile oamenilor de pretutindeni, trebuie să condamnăm cu fermitate acțiunile împotriva antisemitismului și alte forme de intoleranță. Pentru că nimic nu mai poate repara răul comis, este de datoria noastră să purtăm o eternitate acest doliu al umanității și să nu dăm uitării cele întâmplate pe rampele de la Auschwitz.