Astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, celebrată în fiecare an la nivel mondial pe 10 decembrie, s-a desfășurat ce-a de-a III-a ediție a Forumului Drepturilor Omului și Egalității, eveniment organizat de către Consiliul pentru egalitate și Oficiului Avocatului Poporului cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, Agențiile ONU și Consiliului Europei. Evenimentul a fost, de fapt, o platformă unică de dialog și schimb de idei între instituții publice, organizații ale societății civile, experți naționali și internaționali.
Cele trei sesiuni au pus în discuție probleme și provocări legate de digitalizarea și impactul acesteia asupra persoanelor din grupurile vulnerabile, protecția și promovarea drepturilor copiilor aflați în îngrijire alternativă, dar și probleme ce țin de situația persoanelor vulnerabile aflate în custodia statului.
În cadrul panelului moderat de Președintele Consiliului pentru Egalitate, acesta a subliniat că digitalizarea este un instrument modern și care nu mai poate fi evitat, el are potențialul de a promova egalitatea și incluziunea, dar pentru anumite grupuri vulnerabile, tot el poate crea reale probleme în accesarea anumitor servicii. Carolina Bagrin, membra Consiliului a punctat că, deși tehnologiile digitale pot facilita accesul la informații, educație și servicii esențiale, ele pot, de asemenea, să accentueze inegalitățile existente, dacă nu sunt implementate în mod corect, oferind informații reale despre cum era digitală poate reduce posibilitățile unor anumitor grupuri vulnerabile în accesarea diferitor servicii sau oportunități ale vieții sociale. Aceasta a încurajat participanții să colaboreze în dezvoltarea unor politici publice care să asigure accesul echitabil la digitalizare, subliniind nevoia urgentă de a include perspectivele persoanelor vulnerabile în procesul decizional.
Totodată, în cadrul Forumului Drepturilor Omului a avut loc decernarea Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului, unde au fost recunoscute eforturile remarcabile în promovarea drepturilor omului. Au fost oferite trei premii: – pentru realizări excepționale în apărarea drepturilor omului și impactul durabil asupra comunităților, oferit UNIUNII PENTRU ECHITATE ȘI SĂNĂTATE; pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, în special a copiilor aparținând unor grupuri vulnerabile, oferit ASOCIAȚIEI PENTRU ABILITAREA COPILULUI ȘI FAMILIEI „AVE COPIII” și premiul pentru promovarea egalității de gen – pentru contribuții în împuternicirea femeilor, oferit ASOCIAȚIEI FEMEILOR ANTREPRENOARE DIN MOLDOVA.
Consiliul pentru egalitate mulțumește tuturor partenerilor și participanților la eveniment, aceștia au contribuit la un dialog constructiv care va sta la baza identificării soluțiilor și oportunităților de soluționare a problemelor discutate în cadrul Forumului.