Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Discriminare în realizarea dreptului de desfășurare a activității de întreprinzător

Recent, Consiliul a emis o decizie de constatare a faptelor de discriminare prin asociere cu criteriul de apartenență politică în realizarea dreptului de desfășurare a activității de întreprinzător (la stabilirea taxelor locale).

SRL „Magazine Sociale” a sesizat Consiliul, invocând tratamentul diferit, aplicat de către Consiliul comunal Florițoaia Veche, prin impunerea unei taxe locale mai mari în comparație cu alți agenți economici care desfășoară același tip de activitate. Mai exact, reclamatul a emis o decizie cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a cotelor taxelor locale, prin care a fost exclusă sintagma 15 000.00 lei și inclusă sintagma de 150 000.00 lei, sumă ce constituie taxa locală pentru amplasarea obiectelor comerciale pe teritoriul comunei Florițoaia Veche aplicată SRL „Magazine Sociale”, prevedere care nu se aplică în raport cu ceilalți agenți economici. Motivul invocat de către reclamat ar fi fost părerea locuitorilor și a celorlalți agenți economici din localitate, dar și lipsa de disciplină a petiționarei în achitarea taxelor.

În examinarea cauzei date, Consiliul a constatat că, fiind în parteneriat cu partidul politic „Șor”, SRL ”Magazine Sociale” este percepută atât de către reclamată, cât și de întreaga societate ca având apartenența politică a acestui partid. Consiliul nu a considerat obiective restul justificărilor prezentate de către reclamată.

Astfel, în vederea repunerii în drepturi a petiționarei, Consiliul a recomandat Consiliului comunal Florițoaia Veche să revizuiască mărimea taxei impuse SRL „Magazine Sociale” prin decizia emisă anterior.