Consiliul pentru egalitate, îndeamnă competitorii electorali și pe susținătorii acestora să utilizeze un discurs public echilibrat

În contextul apariției, în spațiul informațional, a declarațiilor, comentariilor și opiniilor referitoare la candidații pentru turul II al scrutinului prezidențial din 3 noiembrie 2024, Consiliul pentru egalitate face apel la competitorii electorali și susținătorii acestora să utilizeze un discurs public echilibrat și să evite orice formă de discurs de ură, instigare la discriminare sau intoleranță. Discursul de ură lezează demnitatea umană, naște intoleranță și dezbină electoratul, având consecințe extrem de nocive asupra întregii societăți.

Consiliul reamintește recomandările rețelei europene a instituțiilor de egalitate – Equinet – care subliniază importanța combaterii discriminării și a discursului de incitare la ură în campaniile electorale. Este esențial ca partidele politice, candidații și presa să adopte sau să susțină coduri de conduită care să prevină discriminarea și să combată utilizarea limbajului discriminatoriu. Totodată, presa trebuie să abordeze responsabil relatările legate de campanii, pentru a evita stigmatizarea grupurilor vulnerabile și a promova reflecții critice asupra contextului electoral. Un astfel de angajament asigură respectarea demnității umane și contribuie la un climat electoral incluziv și echilibrat.

Consiliul pentru egalitate atrage atenția că nu are competența de a examina cazurile de discurs de ură și instigare la discriminare, acestea constituind contravenții care sunt de competența Poliției. 

În acest context, Consiliul îndeamnă:

Partidele politice, politicienii, candidații electorali și susținătorii acestora:

  • Să respecte demnitatea tuturor persoanelor, indiferent de rasă, culoare, naționalitate, origine etnică, religie, gen, vârstă, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, limbă vorbită, apartenență politică sau orice alt criteriu protejat.
  • Să utilizeze un limbaj respectuos în raport cu contracandidații și oponenții politici.
  • Să nu exprime, susțină sau promoveze idei sau teorii privind superioritatea unui grup de persoane pe baza rasei, originii etnice, religiei, genului, vârstei, orientării sexuale, identității de gen, dizabilității sau altor caracteristici personale protejate.
  • Să promoveze un discurs public echilibrat în activitatea politică și, în special, în campania electorală.
  • Să reacționeze ferm la mesajele de ură și instigare la discriminare apărute în spațiul public, în mass-media și în mediul online.
  • Să nu admită utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare împotriva diferitelor grupuri sociale.
  • Să nu folosească în materialele campaniei electorale imagini sexiste, instigatoare la ură și discriminare.
  • Să depună plângere la Poliție în cazul în care sunt victime ale discursului de ură și/sau instigare la discriminare.

Instituțiile media:

  • Să nu multiplice discursul de ură și instigare la discriminare în campania electorală, dar și în afara acesteia, prin utilizarea stereotipurilor și prejudecăților față de diverse grupuri sociale sau fără dezaprobarea clară a unui astfel de comportament;
  • Să modereze comentariile de ură și instigare la discriminare apărute pe paginile lor din rețelele de socializare sau la subsolul articolelor de pe paginile lor web;
  • Să reflecte în mod responsabil, cu explicațiile cuvenite și cu reflecții critice, subiectele sensibile care vizează un anumit grup, pentru a evita stigmatizarea acestuia.

Jurnaliștii:

  • Să informeze publicul despre campania electorală și să promoveze un limbaj respectuos și echilibrat fără utilizarea imaginilor sexiste și denigratoare sau utilizarea titlurilor care accentuează elementele de discriminare, atac, denigrare, agresivitate, ură sau violență;
  • Să informeze echidistant și obiectiv, fără a prezenta anumite grupuri sociale doar în contexte negative;
  • Să intervină și să dezaprobe mesajele de ură și/sau instigare la discriminare spuse de către invitați în cadrul emisiunilor TV, radio, online etc.;
  • Să raporteze cazurile de discurs de ură la Consiliul Audiovizualului. 

Printr-un efort comun, fiecare își va aduce contribuția la creșterea calității vieții cetățenilor, la respectarea drepturilor omului și la asigurarea egalității, valori indispensabile într-un stat democratic.