Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, organizațiile societății civile și Consiliul de Presă fac apel către concurenții electorali să nu utilizeze discursul de ură

În contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2021, Consiliul de comun cu societatea civilă și Consiliul de Presă atrage atenția, în mod repetat, asupra impactului discursului de ură, utilizat tot mai des în spațiul public de către candidații electorali și susținătorii acestora.

Instituțiile salută includerea, pe data de 12 mai 2021, a prevederilor ce interzic difuzarea spoturilor electorale și a reportajelor susceptibile de a propaga, incita, promova sau justifica ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranță sau pe discriminare, pe criterii de sex, de rasă, de naționalitate, de religie, de dizabilitate sau de orientare sexuală în Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 de către Comisia Electorală Centrală și vin cu un apel public prin care îndeamnă partidele politice, politicienii, candidații electorali și pe susținătorii acestora:

  1. Să respecte demnitatea tuturor persoanelor indiferent de rasă, culoare, naționalitate, origine etnică, religie sau convingeri, gen, vârstă, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, limbă vorbită, apartenență politică sau orice alt criteriu protejat.
  2. Să utilizeze un limbaj respectuos în raport cu contracandidații și oponenții lor politici.
  3. Să promoveze discursul public echilibrat în activitatea politică și, în special, în campania electorală.
  4. Să se disocieze de mesajele intolerante generate de către membrii de partid.
  5. Să reacționeze ferm la mesajele de ură și instigare la discriminare apărute în spațiul public, în mass-media și în mediul online.
  6. Să nu admită utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare împotriva diferitelor grupuri sociale.
  7. Să nu folosească în materialele campaniei electorale imagini sexiste, instigatoare la ură și discriminare.
  8. Să nu exprime, susțină sau promoveze idei sau teorii privind superioritatea unui grup de persoane pe baza rasei, originii etnice, religiei, genului, vârstei, orientării sexuale, identității de gen, dizabilității, altor caracteristici personale protejate sau o asociere a acestora.