Afirmațiile președintelui Igor Dodon - instigă la discriminare

Consiliul a decis că declarațiile președintelui reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de orientare sexuală și recomandă președintelui Republicii Moldova Igor Dodon să aducă scuze publice pentru afirmațiile discriminatorii și instigatoare la discriminare pe criteriul de orientare sexuală. În viitor, președintele Republicii Moldova Igor Dodon va trebui să dea dovadă de mai multă responsabilitate în pozițiile sale publice și să se abțină de la declarații discriminatorii.

În cadrul unor emisiuni TV, președintele Igor Dodon a lansat câteva afirmații ce vizau persoanele de altă orientare sexuală și faptul că el nu poate să reprezinte o ,,astfel de categorie” și nici nu poate fi președintele minorităților sexuale. Declarațiile președintelui au fost de impact și nu i-au lăsat indiferenți pe reprezentanții comunității LGBT, care au depus o plângere la Consiliu în care notau afirmațiile, considerând că astfel de declarații ce vin din partea unui președinte de țară sunt discriminatorii, instigă la ură, discriminare și dezbinare socială și nu trebuie să fie admise.

La fundamentarea deciziei, Consiliul a examinat toate probele din dosar, inclusiv materialele video, fiind organizată și o ședință publică de audieri, dar la care nu a participat partea reclamată. Totodată, Centrului de Resurse Juridice din Moldova a depus prin amicus curiae o informație în care se notează câteva din elementele care ar trebui luate în considerare la examinarea cauzei: imunitatea Președintelui, care se aplică doar în exercitarea mandatului; limitele libertății de exprimare; însemnătatea discursului de ură și prin ce modalități se exprimă. Se mai precizează că discursul homofob, ca și discursul rasist sau cel antisemit, constituie o formă gravă de incitare la dispreț, marginalizare, ostracizare, o formă de manifestare a intoleranței și discriminării ce nu poate fi justificată prin invocarea unor precepte religioase.

 Consiliul reiterează apelul către persoanele care dețin funcții publice sau sunt formatori de opinie să promoveze un comportament și un limbaj nediscriminatoriu și să evite utilizarea unor expresii care promovează instigarea la discriminare sau aduc atingere demnității umane.

Decizia nr. 73/17 din 25 septembrie