8 APRILIE-ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMILOR

În fiecare an, la 8 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Romilor. În acest an se împlinesc 53 de ani de la primul Congres Internațional al Romilor, organizat pentru a sărbători cultura romani și de a crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă romii, precum și pentru a atrage atenția asupra discriminării cu care se confruntă comunitățile de romi din Europa și de pretutindeni.

Impactul esențial al Primului Congres Internațional al romilor a fost recunoașterea romilor din întreaga lume drept o singură națiune non-teritorială și adoptarea simbolurilor naționale ale acestora: steagul și imnul.

„Din punct de vedere istoric, romii au experimentat violență și respingere s-au confruntat cu persecuția, sterilizarea, genocidul și, cu toate acestea, sunt încă aici. Aceasta denotă faptul că ideea de adaptabilitate este esențială pentru ei. Au reușit în timp să asimileze și să exploreze noi modalități de supraviețuire și mereu au reușit să adapteze comunitatea lor, prin alegerile făcute, între ce au trebuit să sacrifice și ce au dorit să păstreze. Romii sunt astăzi un popor cu o cultură aparte, o istorie și valori prețioase, iar aceasta presupune o contribuție și implicare continuă de păstrare și conservare a acestor valori culturale ale etniei rome. Apreciem cultura, tradițiile și contribuția romilor în dezvoltarea societății noastre” , a menționat Ian Feldman, președintele Consiliului pentru egalitate.

În Republica Moldova pentru prima dată a fost marcată Ziua Internațională a Romilor la 8 aprilie 2000, iar în ultimii ani, semnificația acestei zile a început să capete o mai mare recunoaștere atât la nivelul autorităților publice, cât și la nivelul comunităților de romi.

Amintim că, sărbătoarea a fost aprobată oficial în 1990 la Serock (Polonia), unde a avut loc al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor, în onoarea primei reuniuni internaționale majore a romilor din treizeci de țări, desfășurată în perioada 7-12 aprilie 1971 la Chesfield lângă Londra.

Te aven Bahtale Romale! (La mulți ani, dragi Romi!)