Deja de patru ani, la nivel mondial, pe data de 18 septembrie este marcată „Ziua Internațională a Salarizării Echitabile”. Instituită în 2019 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, aceasta a fost celebrată pentru prima dată în anul 2020, pentru a contribui la consolidarea angajamentului Națiunilor Unite privind respectarea drepturilor omului și combaterea discriminării.
Deși în Republica Moldova, Legea Nr. 121/2012 cu privire la asigurarea egalității prevede expres interzicerea discriminării în câmpul muncii, considerând discriminatorie remunerarea inegală pentru o muncă egală sau o muncă de valoare egală în baza criteriilor protejate, această problemă încă mai este invocată în plângerile adresate Consiliului pentru egalitate. Pe marginea cauzelor examinate, Consiliul a constatat discriminare manifestată prin nerespectarea principiului de plată egală pentru muncă de valoare egală în baza următoarelor criterii: activitate sindicală – cauza nr. 132/18; persoanele restabilite – cauza nr. 42/19; cauza nr. 116/19; modalitatea deținerii funcției (netitular al funcției) – cauza nr. 43/21, activitate profesională ineficientă – cauza nr. 295/20.
În urma constatării cazurilor de discriminare pe cauzele date, Consiliul a recomandat reclamaților să întreprindă măsurile corespunzătoare astfel încât să asigure repunerea în drepturi a petiționarilor prin respectarea principiului de remunerare egală pentru muncă egală sau de valoare egală.
Amintim că, Republica Moldova s-a aliniat în anul 2022 standardelor internaționale prin introducerea în Codul muncii nr. 154/2003 la 13.05.2022 drept principiu de bază a reglementării raporturilor de muncă remunerarea egală pentru o muncă egală sau pentru o muncă de valoare egală și introducerea noțiunilor de muncă egală și muncă de valoare egală.