Apără-ți drepturile, nu accepta să fii discriminat

La 10 decembrie 2018 Consiliul pentru Egalitate lansează spotul social: ,,Apără-ți drepturile, nu accepta să fii discriminat”. Materialul video prezintă metodele de adresare la Consiliul pentru Egalitate și etapele de examinare a unei plângeri în care sunt invocate fapte de discriminare.

În spotul video sunt enumerate cerințele minime care trebuie să fie respectate, pentru ca o plângere să treacă testul admisibilității. Anual, Consiliul emite circa 55% de decizii de inadmisibilitate, iar în anul 2017,  numărul acestora a scăzut la 35%.

Lansarea spotului social are loc în contextul aniversării a 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Spotul promovează dreptul oamenilor la egalitate și încurajează persoanele să se adreseze Consiliului, în cazul în care acest drept a fost încălcat.

În anul 2018, mai multe organizații de protejare a drepturilor omului au desfășurat campanii de informare și promovare a textului declarației. Consiliul s-a aliniat acestei practici, iar în cadrul evenimentelor organizate în Campania națională „Drepturi egale pentru comunități rurale” a informat locuitorii din mediul rural despre drepturile lor și despre prevederile Declarației.

Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în Paris pe 10 decembrie 1948, fiind formulată de reprezentanţi din medii culturale şi juridice care provin din toate regiunile lumii. Declarația reprezintă un standard comun pentru toți oamenii și națiunile și este unul dintre documentele cele mai traduse din lume, disponibil în mai mult de 500 de limbi.

Acest spot a fost elaborat de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale, susținut de PNUD Moldova și Guvernul Danemarcei.