Consiliul solicită opinie Amicus Curiae pe cauzele nr. 233/23 și nr. 77/24

Obiectul cauzelor: Examinarea corespunderii prevederilor art. 10 alin. (2) lit. g) al Legii bugetului de stat pentru anul 2024 nr. 418/2023 cu standardele privind nediscriminarea, în partea ce privește mărimea valorii de referință diferențiată (4300 lei/4500 lei față de 2500 lei/ 2850 lei) pentru grupul profesional (procurori și judecători) care au promovat evaluarea conform prevederilor Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și nu au fost numiți în funcțiile pentru care au candidat și Legii nr. 252/23 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative, prin comparație cu cei care încă nu au fost supuși evaluării și cu cei pentru care nu legea nu prevede obligativitatea evaluării externe.

Aspecte spre consultare:

  • Dacă diferența de remunerare dintre procurorii/judecătorii care au promovat evaluarea și nu au fost numiți în funcțiile pentru care au candidat și procurorii/judecătorii care nu au fost supuși evaluării, constituie o încălcare a principiului plată egală pentru muncă egală.
  • Tratamentul diferențiat al specialiștilor grupului profesional indicat supra în partea ce ține de salarizarea acestora în funcție de statut de „persoană supusă evaluării externe” poate fi justificat obiectiv și rezonabil.
  • Care ar fi scopul legal urmărit prin instituirea acestei diferențieri, inclusiv expunerea dacă menținerea diferenței în salarizarea acestor categorii este proporțională scopului legal invocat.

Termenul limită: 22 octombrie 2024.