Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Violeta Andriuța – apărătoare a drepturilor femeilor, avocată Centrul de Drept al Femeilor

Mi-am început activitatea în domeniul promovării drepturilor omului în anul 2005, fiind implicată în cadrul programului de monitorizare a ședințelor de judecată, implementat de Misiunea OSCE în Moldova. După ce am obținut licența de avocată, o perioadă am făcut parte din echipa de avocați din cadrul Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, apoi m-am alăturat Centrul de Drept al Femeilor (CDF), o organizație puternică, înființată de femei și pentru femei. Activitatea de avocată în cadrul CDF mi-a oferit ocazia să mă implic în promovarea egalității de gen, să contribui la combaterea violenței în familie și să mă implic în proiecte deosebite precum consilierea juridică a femeilor victime ale violenței în familie, aflate în detenție. Istoriile femeilor întâlnite aici, au fost și sunt motivația mea de a continua lupta pentru drepturile lor, chiar dacă asta înseamnă să fii sunat și amenințat de către agresor, să faci față la atitudini stereotipizate din partea celor care trebuie să le asigure protecție, să crezi că vei reuși, chiar dacă ai întreg sistemul împotriva ta.

În contextul asigurării dreptului la egalitate, am fost implicată în multiple cazuri privind discriminarea pe criteriu de sex și dizabilitate în acces la justiție.  Cele mai dificile cazuri, atât din punct de vedere juridic cât și emoțional, sunt ale victimelor cu necesități speciale. Din păcate, ele sunt mult mai vulnerabile și sunt expuse discriminării multiple. Îmi amintesc cazul unei beneficiare care a tolerat violența în familie, chiar de la începutul relației, de gura lumii și pentru ca cei trei copii să aibă un tată. Adresându-se la CDF s-a depistat că fiica mai mare, care era cu necesități speciale, a fost abuzată sexual de către tată. Autoritățile au tratat superficial cazul, discriminând-o pe criteriu de dizabilitate. Cu suportul CDF, această familie a avut acces la justiție într-un mod echitabil, iar agresorul a fost pedepsit pentru toate infracțiunile. Astfel de rezultate inspiră și mă ambiționează să perseverez.

Promovând drepturile omului am posibilitatea să contribui la o schimbare pozitivă în viața femeilor. Mă bucur când, grație asistenței juridice oferite, văd mame care-și îmbrățișează copiii după luni de despărțire şi femei care își recapătă încrederea în sine. Îmi doresc și depun eforturi, prin activitatea mea, ca femeile din Moldova să se simtă protejate și în siguranță, să nu ducă singure povara violenței în familie.