Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Mediator comunitar pentru fiecare localitate

Școlarizarea copiilor și investirea în generația viitoare trebuie să constituie una din prioritățile noastre, iar implicarea mediatorilor comunitari în realizarea acestui deziderat este destul de importantă, a susținut președintele Consiliului Ian Feldman, la primul Forum național al mediatorilor comunitari, care s-a desfășurat la 10  noiembrie, curent.

Ian Feldman a menționat că, din jurisprudența Consiliului, discriminarea pe criteriul de etnie și rasă se află pe locul 4, iar, în majoritatea cazurilor în care s-a constatat discriminarea, domeniile vizate erau serviciile și bunurile disponibile publicului, deci cazuri în care se refuza acordarea unor servicii doar pe motivul etniei.  De asemenea, am constatat și câteva cazuri de profilare rasială, atunci când poliția în căutarea unei persoane se orientează către un singur indiciu, acesta fiind etnia persoanei, ceea ce este inacceptabil. Recent a fost constatat și un caz de instigare la discriminare, prin faptul că inspectoratul de poliție a publicat comunicate de presă în care se indică etnia persoanelor și, de obicei, se enunță doar etnia romă.  Pentru evitarea unor astfel de situații, ne-am propus să avem din nou câteva întâlniri și discuții cu reprezentanții inspectoratelor de poliție.

Consiliul susține ideea de a se găsi suficiente resurse financiare pentru ca în fiecare localitate să fie angajat câte un mediator comunitar, iar în localități precum Drochia, Cimișlia deja se simte o necesitate acută.

Reprezentanții Consiliului au susținut, în anul 2016, câteva training-uri cu participarea mediatorilor comunitari, cu toate acestea, sesiunile de instruire trebuie să continue. Consiliul este deschis spre conlucrare și eventual putem încheia un acord de colaborare în acest sens.

Mediatorii comunitari, pentru prima dată au organizat Forumul la care s-au întrunit mai mulți reprezentanți ai autorităților centrale și locale, instituții de pentru protecția drepturilor omului și reprezentanți ai Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului.