Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Inaugurarea muzeului ce va reflecta ororile Holocaustului

Astăzi, la 26 ianuarie, Președintele Consiliului Ian Feldman a participat la inaugurarea Centrului-Muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranță Interetnică” și la masa rotundă: Holocaust – lecție istorică pentru toleranță, precum și la depunerea florilor la Complexul memorial al victimelor fascismului, care au fost organizate în contextul evenimentelor consacrate marcării, la 27 ianuarie, a  Zilei naționale de comemorare a victimelor Holocaustului.

Ziua națională de comemorare ne face să ne gândim la consecințele ideilor de ură, a discursurilor de ură, care frecvent le auzim față de grupuri etnice, lingvistice și religioase și ne face să reflectăm asupra rezultatelor conceptelor de supremație rasială, care, de obicei,  se termină oribil, a precizat Ian Feldman, în discursul său.

Președintele a adus mulțumiri reprezentanțelor Biroului Relațiilor Interetnice pentru inițiativa creării mini-centrului, unde fiecare va avea posibilitate să cunoască detalii ale evenimentelor din timpurile respective.

Secolul XX a rămas în istorie drept secolul descoperirilor fundamentale în știință, dar totodată și al crimelor atroce împotriva umanității. Aceste greșeli grave nu trebuie să se mai repete, ele trebuie să servească drept lecție și să ne amintească că fiecare persoană reprezintă o valoare care nu poate fi distrusă.

Tragedia Holocaustului s-a tipărit pe paginile istoriei statului nostru. În timpul războiului au fost exterminați mai mult de 300 000 de mii de evrei și romi de pe teritoriul actual al Republicii Moldova.  Acestea reprezentă evenimente istorice care nu pot lăsa pe nimeni indiferent, de aceea, an de an, se va intensifica promovarea pentru studierii acestor lecții de istorie. 

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității comemorează victime Holocaustului și amintește: crime de ură și discursuri de ură nu pot fi tolerate și trebuie stopate pentru beneficiul tuturor.