Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

  Egalitatea – esența democrației!

 La 15 septembrie curent, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova a susținut atelierul de lucru ,,Egalitatea-esența democrației”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei internaționale a democrației, zi în care Parlamentul a deschis ușile pentru toți cei interesați  atât de activitatea Parlamentului, cât și de cea a instituțiilor care raportează acestuia. La activitate  au participat circa 50 de persoane, printre care un grup de părinți, directori de școli, dar și mai mulți tineri.

Președintele Consiliului, dl Ian Feldman, împreună cu șefa aparatului administrativ – Olga Bulmaga,  au explicat formele discriminării, iar pentru fiecare formă s-au adus exemple elocvente din practica Consiliului, și anume cele ce țin de discriminarea în domeniul educației, de asemenea  au prezentat participanților statistica Consiliului pe criterii, ca urmare a examinării cauzelor.

Așa cum este notificat în Declarația Universală a Drepturilor Omului ,,toți oamenii sunt născuți liberi și egali în demnitate și drepturi”, deci ne naștem liberi și egali în demnitate și drepturi, dar situația socială în care ne aflăm, familia, mediu și diferite alte circumstanțe ne influențează și creează distanță socială între noi.”, a menționat Ian Feldman, președintele Consiliului. Ca argument al celor invocate, a fost realizat un exercițiu empatic, prin care 9 voluntari din sală au extras din ,,bolul egalității,, câte un rol, iar ulterior au răspuns celor 9 întrebări puse de Ian Feldman. Răspunsurile trebuiau să reflecte poziția personajului și să fie prezentate din perspectiva rolului deținut. Astfel pentru fiecare răspuns afirmativ, personajele făceau un pas înainte, în caz contrar – rămâneau pe loc. De exemplu, la întrebarea dacă ,,dvs mergeți în vacanță de cel puțin o dată în an” dintre cei 9 participanți, doar 3 au făcut un pas înainte. La sfârșitul exercițiului s-a putut constata că s-a format o piramidă, în fruntea căruia stau rolurile unui proprietar de firmă import-export, feciorul unui președinte de partid aflat la guvernare și a unui fiice de ambasador. La polul opus s-au regăsit persoane cu dizabilități din mediul rural, persoane HIV+, vârstnici, pensionari, imigranți, etc.

Acest experiment vine să demonstreze încă o dată că în societatea noastră există clase sociale, discriminare, inegalitate și, bineînțeles distanță socială și intoleranță.

În vederea combaterii discriminării și asigurării egalității, în cea de-a doua parte a zilei, Consiliul alături de alte instituții care raportează Parlamentului, au distribuit celor peste 800 vizitatori, materiale informaționale, leaflete, broșuri, ghiduri, pentru ca mai multă lume să cunoască despre activitatea Consiliului și atribuțiile acestuia de prevenire și combatere a discriminării. De asemenea persoanele au fost încurajate să depună plângeri în adresa Consiliului atunci când sunt victime sau martori a unui fapt de discriminare.

Reamintim că, la începutul anului 2017, Consiliul a elaborat Programul de dezvoltare strategică pentru anii 2017-2019 în care și-a propus fortificarea colaborării cu Parlamentul Republicii Moldova, iar în acest sens au fost susținute 2 ateliere de lucru cu participarea președintelui – Ian Feldman, dar și a membrului Consiliului – dl Andrei Brighidin.