Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Dialog online cu tinerii din nordul țării despre fenomenul discriminării

„Tinerii spun NU discriminării” – eveniment online ce a întrunit circa o sută de elevi din nordul țării, care au fost antrenați într-o discuție publică pe tema prevenirii și combaterii discriminării.

Evenimentul  a fost organizat de Oficiul teritorial de informare al Parlamentului (OTIP) Edineț, în parteneriat cu Reţeaua naţională a consiliilor locale ale tinerilor, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Asociația ”Promo-LEX”.

Scopul acestui dialog a fost de a sensibiliza tinerii cu privire la fenomenul discriminării și de a susține promovarea oportunităților și șanselor egale pentru toți membrii comunității de tineri, în contextul marcării Zilei Naționale a Tineretului (cea de-a doua duminică a lunii noiembrie) și a zilei Toleranței (16 noiembrie).

Elevi din raioanele Florești, Fălești, Rîșcani, Glodeni, Soroca, Drochia, Dondușeni, Ocnița, Edineț, Briceni și din municipiul Bălți au împărtășit situații discriminatorii cu care s-au confruntat sau ale căror martori au fost. Potrivit lor, cele mai frecvente tipuri de discriminare în raport cu tinerii sunt cele pe criterii de vârstă, statut social, avere, convingeri politice, naționalitate, rasă, limbă, sex, religie, orientare sexuală, dizabilități.

Președintele Consiliului, dl Ian Feldman a participat la panelul de discuții, prezentând din perspectiva activității Consiliului, situația privind fenomenul nediscriminării. Totodată, a adus mai multă claritate termenului de discriminare, punctând elementele indispensabile la identificarea faptelor de discriminare, pentru că adesea este confundată cu orice alt tip de nedreptate.

Elevii au avut oportunitatea de a veni cu sugestii de îmbunătățire a situației privind prevenirea discriminării, sugerând implicarea tinerilor în organizarea campaniilor de informare și sensibilizare ce trebuie a fi organizate pe întreg teritoriul țării.

Prezenți la eveniment și câțiva deputați din Parlament au dat asigurări că vor ține cont de toate ideile lansate de tineri în cadrul dezbaterilor și vor insista ca acestea să ajungă în plenul Parlamentului.