Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Consiliul susține campania social - informativă „Virusurile sunt diferite, oamenii – aceeași”

Anual, în cea de-a treia duminică a lunii mai, este marcată Ziua Internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. În acest an, în legătură cu evenimentul dat a fost lansată campania socială „Virusurile sunt diferite, oamenii – aceiași” campanie în care organizații non-guvernamentale și autorități publice își vor mobiliza eforturile în vederea implementării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova.

Unul dintre obiectivele campaniei este scăderea nivelului de discriminare față de persoanele care trăiesc cu HIV și alte populații-cheie. La invitația AO „Inițiativa Pozitivă”, Consiliul urmează să se implice plenar în activitățile care urmăresc acest obiectiv, mizând, totodată, pe reducerea considerabilă a distanței sociale față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.

Campania a fost lansată pe 17 mai, de Ziua Lumînărilor Aprinse, cînd sunt comemorate victimele decedate de SIDA. „Haideți să folosim aceste zile de comemorare pentru a reflecta asupra acțiunilor noastre și asupra a ceea ce trebuie să facem pentru a reduce discriminarea atât față persoanele care trăiesc cu HIV, cât și față de persoanele afectate de alte boli. Epidemia de COVID-19 ne-a arătat că, dacă ne mobilizăm cu toții, acțiunile de stigmatizare a persoanelor infectate și a membrilor familiilor acestora pot fi stopate”  a spus Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării.

„Odată cu declanșarea pandemiei COVID-19 lucrurile au începutsă fie văzutealtfel încontextul luptei împotriva HIV/SIDA. Noi am observat că în lupta cu pandemia COVID-19, practic toate guvernele, tot globul pământesc s-au mobilizat cu o viteză enormă și a demonstrat o capacitate maximă de luptă împotriva unei infecții. Însă cea mai importantă lecție este că, indiferent de faptul cât de rapid se dezvoltă maladia, rapid cum e în cazul noului coronavirus sau treptat ca în cazul HIV, ea trebuie tratată în același mod și eu cred că autoritățile, factorii de decizie vor trebui să înțeleagă acest lucru”, a spus coordonatorul Programului național de prevenire și control al HIV/SIDA/ITS, Iurie Climașevschi.

Studiul privind percepțiile și atitudinile față de egalitate în Republica Moldova, realizat în 2018, reflectă o creștere a gradului de toleranță față de persoanele infectate cu HIV, comparativ cu anul 2015. Totuși, distanța socială față de acest grup de persoane este una destul de mare, ele fiind acceptate doar în calitate de coleg de muncă și nicidecum în calitate de vecin, prieten sau membru al familiei.