Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Consiliul pentru Egalitate a dat startul campaniei „Drepturi egale pentru comunități rurale”  la Congaz

7 noiembrie 2018 – Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (Consiliul pentru Egalitate) a lansat campania de informare Drepturi egale pentru comunități rurale”.

Primele activități din cadrul campaniei au avut loc la Congaz, unde reprezentanții Consiliului pentru Egalitate au susținut o sesiune de instruire la care au participat circa 40 de persoane, printre care  profesori, educatori, medici, polițiști, asistenți sociali, angajați ai primăriei și ai oficiului poștal.

În cadrul trainingului a fost prezentat, pentru prima dată, spotul video „Apără-ți drepturile, nu accepta să fii discriminat!”, care ilustrează etapele de depunere și examinare a unei plângeri ce conține o faptă de discriminare.

„Potrivit datelor Consiliului, anual, din peste 160 plângeri adresate, doar 30 la sută parvin din mediul rural.  Motivul nu este lipsa discriminării în satele Moldovei, ci mai degrabă faptul că populația nu cunoaște ce este discriminarea și cum poate să se apere. Din acest motiv Consiliul, cu sprijinul partenerilor, a inițiat campania Drepturi egale pentru comunități rurale”, a declarat membrul Consiliului Evghenii Alexandrovici Goloșceapov.

În centrul localității a fost amplasat ,,Standul egalității”, unde fiecare persoană interesată a discutat cu echipa Consiliului și a primit materiale informative, printre care: „Ghidul petiționarului” accesibil în 6 limbi, inclusiv găgăuză și bulgară; pliante despre prevenirea discriminării la angajare și în câmpul muncii; broșuri ce vin să sporească gradul de toleranță, acceptare a diversității și neadmiterea acțiunilor discriminatorii.

,,Astăzi am aflat că există un Consiliu la care ne putem adresa în caz că am fost discriminați și ne bucurăm că autoritățile publice vin să se apropie de oameni, pentru că de fapt și noi vrem să fim aproape de ei”, a declarat un localnic.

Viceprimarul localității Congaz, participant la sesiunea de instruire în domeniul discriminării a subliniat importanța implicării autorităților publice la organizarea unor astfel de sesiuni de informare, „pentru ca oamenii din localitate să cunoască drepturile lor și să știe către cine se pot adresa în caz că s-au ciocnit cu un caz de discriminare, mai ales că discriminarea persoanelor din regiunea Găgăuză este destul de frecventă”.

Pentru prima dată, Consiliul a pus la dispoziția locuitorilor plicuri preplătite, prin intermediul cărora victimele sau martorii discriminării pot expedia, gratuit, în adresa Consiliului plângeri ce conțin fapte de discriminare. Plicurile gratuite pot fi solicitate de la Oficiul poștal din localitate.

Campania națională de informare Drepturi egale pentru comunități ruralese desfășoară în perioada 6-30 noiembrie 2018, în localitățile: Congaz (Comrat), Tvardița (Taraclia), Corlăteni (Râșcani), Sipoteni (Călărași), Slobozia Mare (Cahul) și Vărzărești (Nisporeni).

Scopul campaniei este informarea populației privind apărarea dreptului la egalitate și cunoașterea modalităților de protecție împotriva discriminării.

Campania este organizată de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului. Programul dat este realizat cu participarea Institutului de Reforme Penale, în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.