Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

1 Martie - Ziua „ZERO discriminare”

Începând cu anul 2014, în fiecare zi de 1 Martie, la nivel international este marcată Ziua „ZERO Discriminare”. Este ziua în care toate lumea este îndemnată să promoveze diversitatea, toleranța și incluziunea, ziua în care se pune accent pe puterea și necesitatea de implicare a fiecăruia pentru eliminarea discriminării și a stereotipurilor.

În Republica Moldova discriminarea este un fenomen foarte des întîlnit. Acest lucru este confirmat și de numărul tot mai mare de plângeri care parvin în adresa Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. În anul 2019 instituția a examinat 257 plângeri, iar în 33% dintre acestea s-a constatat faptul discriminării. Criteriile invocate cel mai des rămân sexul/genul, limba/etnia, dizabilitatea și vârsta/statutul de pensionar pentru limită de vârstă.

În scopul educării tinerelor generații în spirit tolerant, al incluziunii sociale și al deschiderii față de diversitate și în contextul marcării Zilei „ZERO Discriminare”, Consiliul a dat startul lecțiilor publice în diferite instituții de învățământ din țară. Primii în rândul participanților la sesiunile de informare au fost elevii Liceului Teoretic „ Ion Luca Caragiale” din orașul Orhei.

Elevii au fost familiarizați cu termenii de discriminare, bullying, toleranță, drepturi egale, etc. Totodată, copiii au fost informați unde se pot adresa în cazul în care devin martori sau victime ale situațiilor de hărțuire.

Sesiunile de informare pentru elevi urmează să se desfășoare și în alte instituții de învățămînt din țară pe tot parcursul lunii martie.