Linia fierbinte (Apel de pe telefonul fix)

0-8003-3388

Amicus curiae

Cauza nr. 177/2019

Obiectul cauzei nr. 177/2019:

Construcția unui lăcaș religios pe teritoriul unei instituții de învățământ.

Circumstanțele cauzei:

Petiționarul susține că prezența unui lăcaș religios în apropierea terenului de joacă pentru copii, pe teritoriul instituției preșcolare pe care o frecventează copilul său, îl face să se simtă ofensat.

Aspecte spre consultare:

  • Cum se aliniază construcția unui lăcaș religios pe teritoriul unei instituții de învățământ cu principiul învățământului laic?

Termen limită: 01.11.2019

Cauza nr. 172/2019

Obiectul cauzei nr. 172/2019:

Conținutul îndoctrinat al manualului de Educație moral – spirituală clasa I.

Circumstanțele cauzei:

Petiționarii susțin că materialul expus la tema privind credința este discriminator și nu ar trebui să se regăsească într-un stat în care învățământul este laic. Petiționarii au atras atenția la următoarele exprimări: “fără credință omul este o ființă rătăcită, nu el merge ci vântul îl poartă, sau Lumea este opera bunului Dumnezeu. Fiul lui se numește Isus Hristos. I se spune Învățătorul sau Mântuitorul. Învățătura lui a dat naștere celei mai drepte și răspândite credințe-creștin ortodoxă. Noi poporul român suntem creștini. Creștinii cred că sufletul nu moare, ci se duce la împărăția cerurilor, unde se întâlnește cu sfinții și cu oamenii dragi care au plecat în cer mai înainte”.

Aspecte spre consultare:

  • Cum se aliniază materialul respectiv cu principiul învățământului laic?

Termen limită: 04.10.2019

Cauza nr. 148/2019

Obiectul cauzei:

Interzicerea unei persoane cu deficiențe de vedere de a intra însoțită de câinele-ghid într-un magazin alimentar.

Circumstanțele cauzei:

Petiționarul a susținut că a fost oprit de agenții de pază ai unui magazin și nu i-au permis să intre, deoarece era însoțit de câinele său ghid. Administratorul magazinului i-a propus să fie însoțit de un angajat al magazinului care să-l ajute să facă cumpărăturile necesare, iar câinele să fie lăsat afară. Petiționarul consideră  că acțiunile angajaților supermarketului sunt discriminatorii.

Termen limită: 13.09.2019